Kristýna Vaňková

UPOL jedná naprosto standardně

21. 10. 2015 23:54:01
Nemám chuť vést monology o běžencích; za prvé se necítím kompetentní, za druhé se mi nechce. Ale ráda bych se vyjádřila k aktivitám školy, které byly označeny nejrůznějšími jmény.

Skupina IVČRN sdílela dnes na své facebookové stránce toto:

(Plné znění mailu v hypertextovém odkazu výše.)

Aniž bych se celou věcí hlouběji zabývala, ráda bych zdůraznila následující:

1. Celý příspěvek je tendenční. Mail sice nepřišel všem studentům (ani mně), ale to je vedlejší. I pravidelným sledujícím stránky IVČRN uniká zmínka o tom, že jde o pouhou spolupráci s Charitou. Peníze se mají posílat na účet Charity. To opravdu někoho fascinuje, že Charita pomáhá lidem v nouzi?

2. Univerzita v zásadě jen zprostředkovává informace o charitativní práci jiné instituce. Univerzita sama o sobě sbírala POUZE hračky. Tato kategorie byla zřejmě zvolena právě pro tento (dalo by se už dnes říct) kontroverzní charakter situace a celého tématu. Vůči tomuto gestu se postavili kladně i studenti, kteří s přijímáním uprchlíků nesouhlasí.

3. Všichni studenti byli příznivci IVČRN označeni za "sluníčka", za špínu, celá škola za ostudu a veškeré studentstvo odsouzeno k jakési globální idiocii. Inu, pro hlupáka každý hloupý, mám-li naznačit protiútok. Je nutné zdůraznit, že studentstvo není nemyslící masa ovcí, oproti jiným, která by slepě dělala to, co univerzita řekne. I mezi námi jsou lidé, kteří s migrací nesouhlasí a na toto téma se mezi námi ve velkém diskutuje. Pořádají se panelové diskuze a přednášky na toto téma. Osobně bych některým vášnivým diskutérům doporučila některé z nich navštívit. Asi jsem naivní, ale podle mě je mnohem snadnější sedět doma u počítače a vyhrožovat anonymnímu učiteli dějepisu, který v rámci starobylých kultur z počátku letopočtu vyučoval o Arabech, než někam jít a skutečně se o problém zajímat, aniž bych někomu vyhrožovala smrtí.

4. V příspěvku je povznesena jedna obrovská lež. Údajně univerzita kašle na potřebné v naší zemi a potřeby uprchlíků vyzdvihuje nad jiné. Toto není pravda a autor textu využil stereotypu chování člověka jisté úrovně, který přijme první tvrzení, které přečte, aniž by nad ním kriticky uvažoval a dohledal si fakta. V opačném případě by se člověk zběžným goglením dozvěděl například o pravidelně se opakující akci "Daruj krev s rektorem", sbírce "Zasukované tkaničky" pro handicapované, každý rok se koná Noc venku, což je přespávačka v listopadových mrazících pro lepší pochopení lidí na ulici spojená se sbírkou jídla pro bezdomovce. Pod hlavičkou univerzity se také například konala aukce obrazů s výtěžkem pro útulek (více o těchto projektech hledejte pod hypertextovými odkazy).

Navíc zmíněná sbírka hraček byla vyhlášena už před nějakou dobou. Zdroje zde a zde. Nevím, proč se jí někdo děsí o víc než měsíc později. Nikdo nebyl k ničemu nucen, pouze bylo upozorněno, že něco takového stále funguje. Dobrovolníci z řad studentů a učitelů jezdí uprchlíkům pomáhat z vlastní iniciativy a vlastních zdrojů, nikoli ze zdrojů univerzity.

Ačkoli chápu strach z cizí entity, připadá mi smutné, že se někdo hrozí nad tím, jak někdo může v dnešní době nezištně pomáhat, když vidí z jakéhokoli důvodu mrznout a hladovět děti i dospělé. Tomu neříkám sluníčkařina, ale lidskost. Nikdo do ní není nucen a nikdo do toho nenutí vás. Je jedno, jak se tam ti lidi dostali a proč. Prostě někteří lidé usoudili, že je nutné jim pomoct. Pro někoho je to třeba nepodstatné, ale pokud jim někdo z vlastní iniciativy chce pomoct, není nutné z toho dělat nadnárodní skandál a ničit třetí nejlepší univerzitu v republice. Teda spíš se o to pokoušet. My jsme silní dost.

EDIT: Zapomněla jsem ještě do seznamu charitativních aktivit UPOL připsat sbírku pro děti z Klokánku. Kdyby chtěl někdo oponovat, že na naše děti sbíráme víčka.

Autor: Kristýna Vaňková | karma: 8.50 | přečteno: 753 ×
Poslední články autora